COSTURI DE RECONSTRUIRE - COSTURI DE ÎNLOCUIRE. CLĂDIRI INDUSTRIALE, COMERCIALE ȘI AGRICOLE. CONSTRUCȚII SPECIALE
Autor: IROVAL – CERCETĂRI ÎN EVALUARE Editura: IROVAL An: 2016
Prezentare produs COSTURI DE RECONSTRUIRE - COSTURI DE ÎNLOCUIRE. CLĂDIRI INDUSTRIALE, COMERCIALE ȘI AGRICOLE. CONSTRUCȚII SPECIALE
Structurat pe 4 capitole, catalogul tratează clădirile și construcțiile speciale ca sisteme constructive unitare, iar costul de înlocuire sau de reconstruire final a fost obținut prin însumarea costurilor unui număr de subsisteme, interconectate între ele.
În capitolul 1 sunt prezentate costurile unitare ale sistemelor și subsistemelor constructive ale clădirilor de tip hală industrială:
- structura de rezistență, care include costul fundației, al pardoselii betonate, al stâlpilor și al grinzilor de beton armat prefabricat montate pe direcția longitudinală;
- închiderea la partea superioară a clădirii realizată din: grinzi precomprimate, elemente ECP metalice cu zăbrele acoperite cu prefabricate de beton și ferme metalice cu panouri izolate din tablă cutată;
- închiderea laterală realizată din: zidării din cărămidă, blocuri BCA, fâșii BCA armate de tip industrial;
- finisajul din hala de producție, din zona vestiarelor și pentru birouri;
- instalațiile funcționale: instalații electrice, instalații sanitare, instalații de încălzire și de ventilație.
De asemenea, sunt prezentate costurile unitare ale unor construcții sau instalații care deservesc utilajele, numite construcții speciale, costuri care deși nu sunt incluse în costul clădirii, se iau în considerare în valoarea proprietății imobiliare evaluate.
În capitolul 2 sunt prezentate costuri unitare pentru:
- magazine la parterul blocurilor de locuințe, magazine individuale, supermarket-uri;
- clădiri de birouri cu variante diferite de finisaj și clase diferite de confort;
- clădiri de tip hotel;
- pensiuni cu diferite grade de confort (stele/margarete);
- case de vacanță și cabane situate în zona de munte.
În capitolul 3 al acestui catalog sunt prezentate costurile unitare ale clădirilor agricole, clădiri de tip vechi și nou, structurate special pentru creșterea bovinelor, porcinelor și păsărilor (avicole), clădiri pentru depozitarea cerealelor, silozuri, solar și seră.
În capitolul 4 se prezintă costuri unitare aferente construcțiilor speciale: rețele de canalizare, rețele de apă potabilă, cablaje electrice armate montate în pământ, stâlpi de beton sau metalici pentru iluminatul exterior, canale termice subterane din beton, platforme betonate, drumuri și alei, diverse variante ale împrejmuirilor, copertine din benzinării, rezervoare de apă, castele de apă, silozuri metalice pentru cereale, bazine pentru fose vidanjabile și decantoare.
În anexe se prezintă costul/mp pentru diverse variante de fațade ale clădirilor, un tabel cu localitățile importante din județele țării cu specificarea zonei de intensitate seismică, cu valorile corecțiilor pentru distanțele de transport și pentru treapta de salarizare, precum și exemple care ilustrează modul de calcul al costului de nou al unor clădiri industriale, comerciale și agricole, precum și al unor construcții speciale, data evaluării acestora fiind ianuarie 2016.
CD-ul atașat acestui catalog conține tabele de calcul realizate în Excel care vor permite calcularea rapidă a costurilor de reconstruire sau de înlocuire ale clădirilor sau construcțiilor speciale.
Ce este nou în ediția 2016 a catalogului? Noutatea constă în metodologia de calcul a costului de nou unitar al unui subsistem constructiv. Deoarece costurile unitare din tabelele catalogului sunt determinate la nivelul anului 2010, pentru evaluările efectuate începând cu anul 2011 se impune utilizarea CD-ului cu indici de actualizare a costurilor de catalog, editat anual de către IROVAL.